Energetska efikasnost i energetski pasoš

Primena pravilnika o energetskim pasošima za zgrade, koji će pokazivati godišnju potrošnju energije u objektima počela je u oktobru 2012. godine. Donošenje ovog pravilnika ima za cilj uštedu energije i očuvanje životne sredine.

Energetskim pasošem se procenjuje:

  • toplotni omotač zgrade uključujući zidove, prozore i vrata, podove, plafone, krovove, iskorišćenost sunčeve energije
  • grejni uređaji
  • snabdevanje toplom vodom
  • mehanička ventilacija
  • hlađenje
  • električno osvetljenje

Po pravilniku je predviđeno osam kategorija energetskih razreda u energetskom pasošu - od A+ za najveću energetsku efikasnost, do G za najmanju. Nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, odnosno potrošnju manju od 65 kilovatsati po m2 godišnje, što je evropski prosek.
Energetski pasoš je obavezan deo tehničke dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za izdavanje upotrebne dozvole što znači da sve nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima zgrade. Pasoš će biti obavezan i prilikom rekonstrukcije, prometa i izdavanja nekretnina. Energetski pasoš neće biti potreban za vikendice, zgrade površine do 50 m2, kao i za pomoćne zgrade i proizvodne pogone gde je temperatura grejanja ispod 12 C.
Stari objekti moraće da se unaprede najmanje za jednu kategoriju po utrošku energije što se može postići dodatnom izolacijom i zamenom stolarije.
Procenjeno je da će uvođenje energetskih pasoša poskupeti izgradnju za oko 5% ali se povraćaj uloženih sredstava može očekivati za pet do šest godina kroz manju potrošnju energije. Do sada je u Srbiji izdato oko 160 energetskih pasoša.

Back